Beneficis de consumir aliments de temporada: Salut, Sabor i Sostenibilitat
cistella mitjana febrer
cistella mitjana febrer

A tots ens ha passat alguna vegada d’anar al supermercat al febrer i trobar meló o maduixes. O anar al desembre i trobar cogombre. No et sembla extrany? En un món on tenim accés a una gran varietat de productes en qualsevol moment de l’any, perquè les grans superfícies ens ho han fet creure així, ens oblidem de la importància de consumir productes de proximitat i temporada.

Diferència entre producte de temporada i de proximitat: per què sempre es parla dels dos conceptes alhora?

El producte de temporada és aquell que es consumeix durant l’estació del l’any en el que és més òptim, és a dir, són els que es consumeixen mantenint el seu cicle vital natural. És cert que, depenent del país on et trobis, hi hauran un productes de temporada o altres. És per això que també se’n parla dels productes de proximitat, que són els que son locals i per tant estaran de temporada en la localització que et trobis.

Descarrega la guia de productes de temporada segons el mes a Espanya

Apostar per aquests productes no només és una decisió intel·ligent per a la nostra salut, sinó també un acte de suport a l’economia local i al sector agrícola. A continuació, analitzarem 6 beneficis que comporta el consum de productes de temporada.

  1. Productes més frescos i nutritius:
    Els productes de proximitat i temporada tenen molts beneficis per a la salut. Quan es cullen al punt òptim de maduració, els aliments conserven totes les seves vitamines, minerals i antioxidants, oferint-nos el millor d’ells mateixos. A més, com no han de recórrer llargues distàncies ni ser emmagatzemats durant llargs períodes, els productes arriben a la nostra taula en les millors condicions possibles, mantenint intactes les seves propietats saludables.
  2. Seguretat alimentària:
    Els productes importats de països llunyans sovint no estan subjectes als mateixos controls sanitaris i de qualitat que els locals. Això pot implicar riscos per a la nostra salut, ja que aquests productes poden contenir residus de pesticides o altres substàncies nocives que estan prohibides o restringides al nostre país. Consumir productes de temporada, conreats localment, ens assegura que el que estem menjant compleix amb les normatives sanitàries estrictes i està lliure de contaminants perillosos.
  3. Fer costat a l’agricultor local:
    Optar per productes locals i, per tant, de temporada és una manera de donar suport al nostre sector agrícola. Els agricultors treballem intensament per a produir aliments de qualitat en condicions sovint difícils, i el teu suport és essencial per a la nostra supervivència. Quan comprem productes de temporada, estem valorant el treball dels agricultors i ajudant a preservar el paisatge rural i les pràctiques agrícoles sostenibles.
  4. Fer costat a l’economia local:
    Consumir aquests productes és també una manera directa de fer costat a l’economia local. Quan comprem aliments conreats a la nostra regió, els diners es queda en la comunitat, ajudant a crear llocs de treball i a mantenir viva la nostra economia.
  5. Sostenibilitat:
    Reduir la dependència de les importacions redueix la petjada de carboni associada al transport de mercaderies a llargues distàncies, contribuint així en la lluita contra el canvi climàtic.
  6. Millor preu:
    Els productes que trobem en els supermercats o hipermercats fora de la seva temporada és perquè s’importen de països llunyans i, per tant, el transport es paga car. En canvi, si els productes són locals es poden trobar a un millor preu a més d’una millor qualitat.

Ara que ja conèixes tots els beneficis que comporta consumir productes de proximitat i de temporada, t’animes?

Si tens qualsevol dubte, posa’t en contacte amb nosaltres.

Fins la propera gladiadora o gladiador!

Potser t'interessi